Visokogradnja je deo građevinarstva koji se bavi planiranjem i izgradnjom objekata koji se nalaze iznad i na površini zemlje. (npr. kuća, soliter ili spomenik).

Planiranje takvih objekata spada u nadležnost arhitekata koji obično na sebe preuzimaju odgovornost izvršavanja građevinskih poslova, koordinacije svih subjekata na gradilištu kao i nadgledanje i upoređivanje izvršenih radova sa projektnom dokumentacijom.

Za te poslove su pored arhitekata, ovlašćeni i građevinski inženjeri.

Pri izvođenju radova iz specijalnih oblasti (npr. pri rastauraciji objekata, radovima na spomenicima, radovima na trustnim terenima, izgradnji nebodera, zgrada na vodi i sl.), uključeni su inženjeri i savetnici iz struka u vezi (npr. geolozi, umetnici, inženjeri zaštite na radu, inženjeri građevinskih materijala i sl.).

Građevinski inženjeri su pored izrade statičkog proračuna građevinskog objekta, obično zaduženi i za proračun, održavanje i kontrolu protivpožarnih i izolacionih standarda.

Posebnu inženjersku grupu na jednom gradilištu čine i inženjeri zaduženi za unutrašnje uređenje (namještaj, izbor materijala, akustika i sl.), opremu (grejanje, struja, sanitarije i sl.) i spoljašnje uređenje građevinskog objekta (fasade, vrata, prozori i sl.).

Inženjeri iz oblasti geostatike objekata, planiranja svetla, klima uređaja kao i održavanja urbanističkih, protivpožarnih i drugih zahteva, na gradilištu imaju obično savetodavni i kasnije kontrolni karakter.

izgradnja puteva, rekonstrukcija zgrada, gradnja Novi Sad

Visokogradnja

Visokogradnja